Ανακοίνωση για την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με οριακή πλειοψηφία 21 έναντι 18 Δικαστών, γνωμοδότησε ότι η διάταξη του Νόμου 4512/2018, που προβλέπει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε οκτώ συγκεκριμένες κατηγορίες διαφόρων, είναι αντισυνταγματική.

Ελλείψει του σκεπτικού της απόφασης δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί ασφαλής κρίση επ’ αυτής, είναι ωστόσο βέβαιο ότι η πλειοψηφία της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου παρερμήνευσε την διάταξη του άρθρου 182 παράγραφος 4Γ του Νόμου 4512/2018, από την διατύπωση της οποίας επιβεβαιώνεται πλήρως ότι ουδόλως θίγεται ο εκούσιος και εθελοντικός χαρακτήρας του θεσμού της διαμεσολάβησης με την «υποχρεωτικότητα», που εισάγεται αφού, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, «αν κατά την αρχική συνεδρία της διαμεσολάβησης τα μέρη της διαφοράς δεν συμφωνήσουν να προχωρήσουν σε διαδικασία διαμεσολάβησης, τότε θεωρείται ότι έχει πληρωθεί η υποχρέωση του παρόντος άρθρου και συντάσσεται πρακτικό».

Είναι κατά συνέπεια σαφές και αναντίρρητο ότι τα μέρη της διαφοράς είναι απολύτως ελεύθερα να αποχωρήσουν από την διαδικασία της διαμεσολάβησης και να υποβάλουν την διαφορά τους στα Δικαστήρια, έχοντας όμως «γνωρίσει» τι είναι διαμεσολάβηση, πράγμα επωφελές και χρήσιμο διότι -ως γνωστόν- η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, μη εξαιρουμένων των επιστημονικών τάξεων, αγνοούν τον θεσμό, την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, η πλειοψηφία της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου φέρεται να διατυπώνει ενστάσεις για το γεγονός ότι ο διαμεσολαβητής θα είναι ιδιώτης και όχι δικαστής καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κάνει λόγο για λειτουργία «παραδικαστηρίων». Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μοναδική αιτία της άποψης αυτής είναι -και πάλι- η άγνοια σχετικά με το περιεχόμενο του θεσμού της Διαμεσολάβησης. Και αυτό είναι κατά τη γνώμη μας το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αν ακόμη και ο νομικός κόσμος αγνοεί τα χαρακτηριστικά του θεσμού της Διαμεσολάβησης, φτάνοντας στο σημείο να την χαρακτηρίζει ως «παραδικαστήριο» τότε είναι προφανής ο βαθμός άγνοιας των απλών πολιτών που, ως διάδικοι, επιθυμούν την καλύτερη και ταχύτερη επίλυση της διαφοράς τους.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να στηρίξουν εμπράκτως το θεσμό της Διαμεσολάβησης και τους Έλληνες Διαμεσολαβητές με δυο τρόπους:

α) στηρίζοντας τον νόμο 4512/2018 και

β) διαδίδοντας τον θεσμό της Διαμεσολάβησης μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.